Eerste monteur mechatronica (nieuw)
Onze nieuwe mbo-opleiding Eerste monteur mechatronica is speciaal gemaakt voor jou! De opleiding is namelijk modulair en flexibel van opzet. Heb je al veel ervaring in het vakgebied? Dan hoef je alleen te leren wat je nog niet weet! Nog geen ervaring? Dan beginnen we met de basiskneepjes van het vak. Heb je veel of weinig tijd om aan de opleiding te besteden? Samen met een ervaren docent maak je jouw eigen studieplan.
- Leer met aantrekkelijk nieuw lesmateriaal met veel video’s en animaties
- Er wordt rekening gehouden met wat je al weet en kunt
- De opleiding is in delen (modules) te volgen

Inhoud van de opleiding
Onderwerpen
De opleiding Eerste monteur mechatronica is modulair van opzet. De modules zijn niet gebaseerd op vakken of technische onderwerpen, maar op de beroepstaken die je als Eerste monteur mechatronica hebt. Dat betekent dat je veel zult leren op en tijdens het werk.
De beroepstaken beginnen eenvoudig, maar worden steeds complexer. Je zult ook merken dat je steeds meer kennis en vaardigheden nodig hebt om een module goed af te kunnen ronden.
De modules zijn:
- Inspecteren van de luchteenheid
- Controleren, smeren en schoonmaken
- Pneumatische componenten vervangen (Basis en complex)
- Werktuigbouwkundige componenten vervangen (Basis en complex)
- PLC programmeren
- Eenvoudige storingen analyseren en oplossen
- Complexe storingen analyseren en oplossen
- Vervaardigen van mechatronische producten
- Begeleiden van werkzaamheden
In de video hiernaast kan je zien hoe de opleiding verder is opgebouwd.
Binnen de opleiding Eerste Monteur Mechatronica volg je drie keuzedelen, die zowel theorie- als praktijkonderdelen bevatten. Je kunt kiezen uit modules die specifiek aansluiten bij jouw branche maar ook kiezen voor modules waarbij je je eigen kennis verdiept.
Niveau
MBO niveau 3
Erkende opleidingscode
25892
Praktijkcomponent
Voor het praktijkdeel is een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Het leerbedrijf is de plek waar je dagelijks werkt (in dienstverband of als flexwerker). Je hebt binnen je bedrijf ook een praktijkbegeleider nodig die je begeleidt bij het leren van het vak op jouw werkplek. Vanuit Technicom word je begeleid door een mentor die je helpt met het leren in de praktijk.
Past deze opleiding bij mij?
Samen met onze opleidingsadviseur bespreek je de opleiding en jouw ontwikkelwensen zodat je een goede keuze voor een opleiding kunt maken.
Uitvoering van de opleiding
Duur
2 jaar
Opleidingsvorm (-en)
Klassikaal
Individueel
-
Starten op elk moment
-
Persoonlijke les- en examenplanning
-
Zelfstandig leren
-
Wekelijkse docent beschikbaar op één van onze opleidingslocaties
-
Individuele praktijkbegeleiding op de werkplek
-
Individuele voortgangsgesprekken
-
Aanvullende begeleiding door online docent (40 uur per week)
-
Toegang tot online leeromgeving met aanvullende video tutorials
Methode
Digitaal leren
Zelfstandig leren in je eigen online digitale leeromgeving. Je krijgt toegang tot een breed scala aan lesmaterialen zoals video's, e-learnings etc.
Startdata & kosten
Startdata
Startdata
Kosten
Klassikaal
€ 7.400,- (excl BTW)
Individueel
€ 7.400,- (excl BTW)
Subsidiemogelijkheden
Deze opleiding komt in aanmerking voor de subsidieregeling praktijkleren. Het leerbedrijf kan deze subsidie per schooljaar aanvragen. Kijk voor de hoogte van het subsidiebedrag en de aanvraagtermijnen op Subsidieregeling Praktijkleren.
Inschrijving
Instroomeisen
Starten is mogelijk zonder specifieke vooropleiding.
Na inschrijving word je uitgenodigd voor het maken van de intredetoets. Op basis van een persoonlijk gesprek en het resultaat van deze toets bespreken we of deze opleiding bij je past.
Vrijstelling
Als je al onderdelen van de opleiding beheerst bespreken we dit tijdens de nulmeting. Je kunt dan in aanmerking komen voor directe validering.
Benodigdheden
Veel van het lesmateriaal is digitaal dus het is aan te bevelen om een laptop of computer ter beschikking te hebben om te leren.
Je krijgt bij aanvang van je opleiding een lespakket met o.a. een rekenmachine, schrijfblok en geodriehoek.
Vereisten praktijk
Voor het praktijkdeel heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Deze erkenning wordt door een leerbedrijf aangevraagd bij SBB en moet overeenkomen met de Erkende Opleidingscode van de opleiding waarop je wordt ingeschreven. Lees meer over het aanvraagproces op de website van SBB.
Afronding van de opleiding
Toetsing & Examens
Je slaagt voor het beroepsgerichte deel van de opleiding Eerste Monteur Mechatronica als je de praktijkexamens behaalt. Gedurende de opleiding maak je kennistoetsen (theorie) en praktijkopdrachten die betrekking hebben op je werkplek.
De examinering van de opleiding vindt plaats door twee proeven van bekwaamheid en een praktijkcasus.
Voor een volwaardig MBO-diploma op niveau 3 is het wettelijk verplicht om examen te doen in de vakken Nederlands en Rekenen. Daarnaast moet je voldoen aan de eisen voor Loopbaan en Burgerschap, en moet je slagen voor de keuzedelen.
Vervolgmogelijkheden
Met het diploma Eerste Monteur Mechatronica kun je doorstromen naar de opleiding tot Technicus Mechatronica Systemen (mbo niveau 4).
Ook interessant!
- Onderhoud & installatie
Leer onderhoudswerkzaamheden plannen, kwalitatief goed en tegelijk veilig uitvoeren om te zorgen dat machines en apparaten in optimale conditie blijven. Basisvaardigheden zoals communicatie en samenwerken spelen hierbij een belangrijke rol.
- Klassikaal
- Individueel
- Mbo-opleiding
- Digitaal leren
- Werkplekleren
- Les / workshop
- Individuele begeleiding
- Vakgebied(en):
- Elektrotechniek
- Onderhoud & installatie
Leer onderhoudswerkzaamheden plannen, storingen analyseren en meedenken over verbeteringen. Je leert de kennis van het vak maar ook competenties als samenwerken en communiceren.
- Klassikaal
- Individueel
- Mbo-opleiding
- Digitaal leren
- Werkplekleren
- Les / workshop
- Individuele begeleiding
- Vakgebied(en):
- Werktuigbouw