Kennis duurzaam vastleggen en beschikbaar maken

Kennismodule

Kennismodules zijn bedoeld om kennis uit hoofden, systemen en handleidingen vast te leggen in leermodules. Het doel hiervan is om kennis duurzaam vast te leggen en om deze toegankelijk te maken voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld voor operators of monteurs.

Dààrom kennismodules!

  • Kennis toegankelijk maken

  • Kennis aantoonbaar maken

  • Specifiek voor bedrijf of machine

  • Beeldmateriaal van eigen bedrijf

Kennismodules op diverse niveaus

Ben en Miranda maken al jaren kennismodules voor Technicom. Samen met een team van technisch auteurs zijn zij dagelijks bezig met het ontwikkelen van kennismodules om mbo- en hbo-niveau “Wij zijn bijna 15 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van kennismodules”, vertelt Ben. Onze eerste opdrachtgever was Tata Steel. Toen nog Corus. Er waren een aantal belangrijke redenen om te beginnen met het ontwikkelen van kennismodules.

Vraag een offerte aan

Waarom kennismodules?

De eerste reden was om de aanwezige kennis toegankelijk te maken voor operators die nieuw waren op een werkeenheid. Veel aanwezige kennis zat in de hoofden van engineers of stond in handleidingen, procedures of systemen. Door er lesmateriaal van te maken borgen we dat de operator leert wat hij nodig heeft en dat het ook op een didactisch verantwoorde manier wordt aangedragen.

De tweede reden om kennismodules te ontwikkelen was om aantoonbaar te maken dat de medewerkers van Tata Steel goed opgeleid zijn (bovenop hun mbo-opleiding) en dit ook inzichtelijk te maken. Bijvoorbeeld voor externe audits en inspecties.

Recentelijk is er nog een derde reden bijgekomen. Er gaan de komende jaren veel medewerkers van Tata Steel met pensioen en die hebben vaak unieke kennis in hun hoofd die dreigt weg te lekken.

Hoe we te werk gaan?

We beginnen met een gedegen werkplekanalyse om te kijken welke kennis en vaardigheden er nodig zijn op de betreffende installaties. Dan gaan we op zoek naar aanwezige kennis en informatie binnen het bedrijf. Hiervoor houden we vaak interviews en sessies met experts binnen het bedrijf. Vervolgens moeten we bepalen wat wel en niet in de kennismodule aan bod moet komen. Vaak maken we bij de kennismodules ook toetsen en praktijkopdrachten zodat medewerkers het ook in de praktijk kunnen laten zien.

Grote variatie aan vakgebieden

De afgelopen jaren hebben we bij heel veel mooie bedrijven kennismodules mogen maken. Zo hebben we modules gemaakt over gevaarlijke chemische processen, het op- en overslaan van aardolieproducten en het produceren van aroma’s, pindakaas en margarine, cacao, bloedzakjes, eiwitten, keukens, hoogwaardige dierenvoeding, zuivelproducten en nog veel meer.